GÜMÇED, TAŞ OCAKLARI YASADIŞIDIR”

GÜMÇED,  TAŞ OCAKLARI YASADIŞIDIR”

Edremit`te Dereli köyü taş ocağı karşıtı güç birliği oluşturan Gümçed uygulamanın gayri yasal çalışma olduğunu açıkladı.





Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal ve yönetim kurulu üyeleri Dereli Köyünde. Öznal, Dereli Köylüleri 15 yıl önce başarıp Küçükdere Köyünden sonra GÜMÇED'den 2. nci Çevre Ödülü”nü alan köydür. Yine birlikte başaracağız” dedi.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, 10 kişilik yönetim kurulu ve avukatı ile birlikte Dereli Köyüne gelip, köy kahvehanesinde köylülerle birlikte oldu.

DERELİ KÖYÜNÜN ÇEVRE ÖDÜLܔ VAR

Edremit Körfezinin Çevreci Bekçileri olarak, önemli çevre sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceklerini, Kutsal zeytin ağaçları ve zeytinliklerimizi tehdit eden madencilere ve rantçılara karşı mücadelenin süreceğini söyleyen Öznal, Dereli Köylüleri 15 yıl önce bu tip olayı başarıp Küçükdere Köyünden sonra GÜMÇED'den 2. nci Çevre Ödülü”nü alan bir köydür. Yine birlikte başaracağız. Sizleri kutluyorum” dedi.

TAŞ OCAKLARININ HEPSİ YASADIŞIDIR”

Edremit'in Dereli Köyüne 500- 600 metre yakınında Köylülerine sormadan bir Kırma Taş Ocağı” açılıyor ve bu taş ocağı ihale ile satışa çıkarılıp üzerinden rant sağlanacak. Böyle bir şey olamaz. Köylülere hiç sordunuz mu? Beton Santraları arttığı sürece Taş Ocakları rant kapısı olacak. Bölgede 4 tane Kırma taş Ocağı” var. 2 tanesi Havran Kocaseyit Köyü ile Küçükdere köyünde. Bir tanesi Dereli Köyünde ve diğeri ise Burhaniye'dedir. Hepside yasa dışıdır” diyen GÜMÇED Edremit Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, Dereli Köyü Organik Tarımın” yapıldığı iki köyden birisidir. Taş Ocağı açılırsa burada Organik Tarım kalır mı? Kimin hakkı var buna? Nur içerisinde yatsın, Melih Pabuçcuoğlu'nun Edremit Körfezine 2 hediyesi vardır. Birisi 4086 Sayılı Zeytin Kanunu ve 2. cisi ise Kazdağı Milli Parkıdır. Edremit Belediye Başkanından burayı ihaleye çıkarmayı değil, Zeytin Yasasına uyup Dereli Köylülerinin haklarına sahip çıkmasını istiyorum” diyen Başkan Mehmet Akif Öznal, Edremit Körfezinde 16 Belediye Başkanı, 5 Kaymakam, Sivil Toplum Kuruluşları, Turizmciler ile zeytincilerimiz var. Sahi nerede bu sorumlular? Bu gün yine Dereli Köylüleri ile beraber GÜMÇED var. Biz yine sizinle beraber değil, omuz omuzayız” dedi.

DEVLET MEMURLARINA DA TAZMİNAT DAVALARI AÇACAĞIZ”

Tarım İl Müdürünün görevi tarımı ve zeytinlikleri korumaktır. Tarım İl Müdürü yetkisini aşıp taahhütname imzalatıyor. Bundan sonra taş ocaklarına karşı açtığımız davalar gibi devlet memurlarına da Tazminat Davaları açacağız” belirten Mehmet Akif Öznal, Neden bu Cumhuriyet Yasaları bizi korumazda onları korur. İstiklal Savaşında bunların hepsini kovaladık. Bu günde bunları biz kovacağız ve memleketimize sahip çıkacağız. Bizim işimiz ekoloji, siyasetimiz vatan sevgisidir. Bizim aramıza nifakta, siyasette sokamazlar” deyince köylüler Edremit Belediye Başkanının elini köyden çekmesini istediler.

Ed-Bel'e ait olan taş ocağının alanının 96 hektar yani Bin Dönüme” yakın olduğu, sınırının ise köye 500 metre kadar olduğu, Orman İşletme Müdürlüğünün tesis için olumsuz görüş verdiği açıklanırken, köylülerden asla toprak ve zeytinliklerini satmamaları istendi.

Köylülerin bu tip sorunlarını ALO 150” Başbakanlık Şikâyet Hattına bildirmeleri de istendi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli